File tijdens 'Zwarte Zaterdag'

29 juli: zwarte zaterdag. Hoe vermijd ik de drukte?

De dagen dat vakantiegangers massaal naar hun vakantiebestemming in het zuiden rijden en Europa letterlijk zwart ziet van de auto’s: zwarte zaterdag. Dit jaar zijn er drie zwarte zaterdagen. Op 29 juli, 5 en 12 augustus vormen zich honderden kilometers files op de Franse wegen. Ga je op vakantie op zwarte zaterdag? Hier geef ik je tips om de files zoveel mogelijk te vermijden. En ook hoe je het toch leuk kunt maken als je wel in de file belandt.

 Tip 1: Vertrek op een andere dag dan op zwarte zaterdag

Een logische tip die eigenlijk het hele probleem oplost is om op een andere dag te vertrekken. Hoewel het misschien lastig is om je vakantie om te plannen, kan het soms veel schelen om een dag eerder of later te vertrekken. Huisjes en campings worden vaak geboekt van zaterdag op zaterdag, maar soms scheelt het tijd en een hoop ergernis om toch een dag eerder te vertrekken en op een plek in de buurt van je bestemming een extra nacht te boeken.

Tip 2: Vertrek zo laat mogelijk

Als je toch moet reizen op zwarte zaterdag, vertrek dan zo laat mogelijk. Ga niet al vrijdagavond op reis, want dan kom je zeker vast te staan in Frankrijk. Je rijdt dan precies tijdens de topdrukte tussen 12:00 en 13:00 uur in Frankrijk. Als je wel op vrijdagavond wilt vertrekken, plan dan een lange lunchpauze, en vertrek weer wat later. Zo gaat het grootste fileleed aan je voorbij.

Tip 3: Neem een andere route

Voor veel mensen is het belangrijk om zo snel mogelijk op hun bestemming aan te komen. Dat is jammer, want de vakantie begint eigenlijk al vanaf het moment dat je van huis wegrijdt. Overweeg daarom om een alternatieve route te nemen. Een route door de bergen van Zwitserland kan adembenemend mooi zijn en zorgt ervoor dat je veel van de files vermijdt.

Tip 4: Koop voor vertrek een tolbadge

Een tolbadge zorgt er niet voor dat je alle files vermijdt, maar wel dat je in ieder geval niet te lang in de file staat bij de tolpoortjes. Met een tolbadge hoef je namelijk niet in de rij te staan voor een kaartje en wordt het tolbedrag automatisch geïnd. Hartstikke handig!

Tip 5: Zorg voor gezelligheid

Files op zwarte zaterdag zijn bijna onvermijdelijk. En hoe graag je ook op je bestemming wilt zijn: je kunt ervoor zorgen dat de weg ernaar toe zo leuk mogelijk is. Zorg voor leuke muziek in de auto en doe spelletjes die leuk zijn voor het hele gezin.

Tip 6: Rij ontspannen

Lange rijen files kunnen ervoor zorgen dat je je ergert aan andere bestuurders of je reisgenoten. Blijf kalm en houd je humeur opgewekt. Ook al kun je het rijgedrag van anderen niet beïnvloeden, je kunt er wel voor zorgen dat je zelf vrolijk blijft. Wees vriendelijk voor andere bestuurders en geeft ruimte als mensen willen invoegen. Dit maakt de reis voor iedereen aangenamer.

Tip 7: Ga goed voorbereid op reis. Controleer je auto.

Niets is vervelender dan op weg zijn naar je vakantiebestemming en pech krijgen. Laat daarom een auto-check doen bij de garage voordat je vertrekt. Zorg dat je genoeg koelvloeistof en olie hebt, en neem een reservevoorraadje mee. Zorg ook dat je telefoonnummers van je verzekering bij je hebt, in het geval dat er toch iets mocht gebeuren. Denk ook aan het afsluiten van een Pechhulp Verzekering van Allianz Global Assistance.